Pentru ca, in anumite cazuri era dificil de "gasit" corespondentul in benzile de microunde am hotarat ca ii nevoie de un "panadapter"
Practic trebuie sa culeg semnal din media frecventa a statiei, preferabil pana in primul filtru de banda si acel semnal sa il prelucrez cu un receptor panoramic, un SDR mai exact ai apoi sa il afisez cu un soft pe un ecran de tableta ori laptop.
Variante de soft sunt destule, eu am ales sa folosesc unul scris de catre Costi, YO7FWS si care are cateva avantaje fata de altele.
Primul ar fi ca se poate rula si pe un calculator mai putin performant, chiar si o tableta cu windows.
https://yo7fws.blogspot.com/2019/03/...ru-ft897d.html
Apoi are comunicatie CAT cu statia si deplasarea cursorului pe ecran duce automat la urmarirea lui de catre statie. Lucru util cand "vezi" un semnal si cu un simplu clik te duci exact pe el sa vezi daca este un corespondent.
Primele teste le-am facut folosind un stik rtl-sdr in care am montat un fet J310 si rezistentele aferente ca sa am un etaj cu impedanta mare pe intrare. Dar datorita cablului coaxial folosit de la punctul de unde culegeam semnal catre stik se dezacorda circuitul si practic aveam o scaderea a semnalelor la receptie cat si a semnalului la emisie. Calea fiind comuna.
Ca sa nu inventez apa calda am comandat un modul separator gata facut care sa poata fi montat direct in statie.
Statia era deja pregatita, in sensul ca demontasem placa de FI si am dat o gaura in sasiu, langa surubul capacului, pe unde am trecut un conector SMA-mama fixat cu piulita.
Nu a fost nevoie decat sa cositoresc un conductor pentru +5V si inca unu pe unul din terminalele filtrului de unde sa culeg semnal.
Pentru ca tot se influenta lantul de FI din statie am plasat intai un condensator SMD de 3,9pF, ca atat am gasit rapid in cutii apoi bucata de conductor pana la cablaj. Probabil era si mai bine un 3pF ori 2,4pF chiar, dar nu am mai cautat. Influenta la rx este minima, la tx oricum nu conteaza intrucat pentru a pilota transverterele folosesc cea mai mica treapta de putere, deci am rezerva. 😃
Pentru fixarea cablajului am folosit o bucata de banda dublu adeziva si a trebuit apoi sa decupez si sa indepartez o mica bucata din buretele de cauciuc aflat pe capacul statiei, exact deasupra conectorului de KEY si pe care il tine apasat cand este capacul montat. Asta intrucat era mai lung si presa pe cablajul adaptorului.
Ramane de testat eficienta in urmatoarele concursuri.
Bookmarks