PDA

View Full Version : Modificare surse ZXD1500 ZXD2400



YO4FYQ
12-02-2020, 12:07
Salut ,
deschid aceste topic in ideea de a fii cat mai multe informatii legate de aceste tip de surse , in atentia celor care eu nevoie de tensiuni pentru etaje finale LDMOS si nu numai .

Se gasesc in YO cu un pret mult mai bun decat la extern , cel putin aici linkul este inca de actualitate.

https://www.olx.ro/oferta/sursa-reglabila-27v-60v-30a-50a-zte-zxd1500-1500w-IDcuzGY.html

Eu am mers pe varianta ZXD2400 in prima faza regalabila in gol fara sarcina intre 51.4V-58.5V doar din semireglabil fara o alta interventie .
Sursa este V4.2 intre versiuni sunt diferente de PCB

Unele modificari se gasesc pe Youtube mai ales pentru ZXD1500 ver 4.0
https://youtu.be/EJv3TPvuA-E


http://www.crystalradio.cn/thread-1445690-1-1.html TNX YO7FWS


Modificare ceea mai simpla pentru ZXD2400 fiind inlocuire lui RP1 valorea initiala 500ohm cu 50k ulterior reglajul fiind de la 6v la 58v . Acum trebuie vazut si in curent cum se comporta .

Inca o precizare varianta ZXD2400 are ventilator pe iesire este mai zgomotoasa.

yo8sep
13-02-2020, 14:55
Multumim pentru informații.
Și eu sunt posesorul unei surse ZXD2400 v4.2 luată de pe OLX (probabil 2500 e o greșeala datorată fratelui mai mic ZXD1500).

SR1 e de fapt semireglabilul RP1?
Poze sunt la o rezoluție foarte slabă și nu pot sa Ómi dau seama

73,
Petronel
YO8SEP

yo8rhm
15-02-2020, 20:11
Astazi a fost ziua sursei si la mine... Am desfacut-o (de curatat am curatat-o si suflat-o cu aer la serviciu, nu ca ar fi avut prea mult), si am inceput sa o studiez, pret de vreo ora :p
Am inceput sa invart de semireglabilul vinovat de reglajul tensiunii, plaja obtinuta a fost 51,4-58,7V (l-am luat pe yo4fyq cu 0,2V mai mult :))) ).
Urmatorul pas a fost sa scot semireglabilul si sa pun unul de 3,3K cu care dupa un usor reglaj am ajuns sa am la iesire 32V. Am scos semireglabilul si l-am masurat, avea 3,03K.
Am masurat si semireglabilul original pe care-l reglasem pentru tensiunea de 50V si am gasit 500 Ohm.
Avand aceste valori am trecut la cautat rezistente pentru cele doua valori. Gasit rezistente si lipit pe placa cea de 3K. Am pornit sursa si am citit pe voltmetru 32V, apoi am lasat sursa sa functioneze. Dupa cateva minute am observat ca tensiunea are drift, crescator, ajungand dupa ceva timp la 50V!!! :confused: Nu-mi dadeam seama ce se intampla, de ce fugea tensiunea... Am observat pe ecranul multimetrului semnul cu bateria dar am zis ca inca mai merge. Abia dupa ce am schimbat bateria la multimetru cu una noua am vazut ca tensiunea de la iesirea sursei este stabila si ca vinovat era aparatul de masura caruia i se descarca bateria.
Urmatoarea miscare este sa iau un comutator cu doua pozitii la care sa cuplez cele doua rezistente si din care voi comuta tensiunea de iesire intre 32V si 50V, necesare la PA-uri.

L.E. N-am avut rabdare si am pus comutatorul cu cele doua rezistente (de fapt sunt 3, cea de 3K fiind formata din doua rezistente) si merge asa cum am planuit. Comut pe o rezistenta am o tensiune, schimb pe cealalta am cealalta tensiune. Atentie, nu am incercat sa comut in functionare, si nici nu mi-ar folosi, ca doar nu schimb tensiunea la finalul alimentat cu 32V in cea de 50V... Cine vrea poate incerca ;)

yo8rhm
Mugurel

poze..

459

457

458

460

461

yo8sep
19-02-2020, 17:35
Azi umbland pe niste forumuri din China (Google translate sa traiasca) am dat peste formula de calcul a tensiunii in functie de valoarea semireglabilului.
V = (195 + 2.5 * R) / (3.43 + R) ... valoarea lui R in kOhm, tensiunea in V. Pare sa fie destul de apropiata cu valorile obtinute pe aici.

73,
YO8SEP
Petronel

PS: Link: http://www.crystalradio.cn/thread-404155-1-1.html

yo8rhm
19-02-2020, 19:36
Sunt apropiate pentru ca si noi le-am calculat dupa aceiasi formula... :)))

yo8rhm
Mugurel

yo8rhm
20-02-2020, 20:10
Am gasit loc si pentru shuntul ampermetrului. Sper sa nu afecteze prea mult racirea radiatorului de care este prins. Am vazut ca se potriveste in acel loc. Prinderea am facut-o cu doua suruburi autofiletante de 4mm, sau pe aproape, testati si voi. :p

yo8rhm
Mugurel

464

465

466

467

yo7fws
20-02-2020, 23:41
Cred ca era mai bine daca era montat direct pe radiator, fara izolator, ii asigurai si racire, HI!

yo8rhm
29-02-2020, 19:08
Astazi am tras sa termin sursa, sa schimb cablurile de alimentare si de iesire, sa fac cablarea si conectarea la shunt-volt-ampermetru si sa montez comutatorul de schimbare a tensiunii. Desi pare ca am facut putin toate operatiile iau timp. Ramane sa o ansamblez pentru ca a trecut testul.
Nu am hotarat inca ce conectori pun in locul celui original dar inclin spre unul de genul asta de la TME (https://www.tme.eu/ro/details/pe.4003r/reglete-de-conexiuni/pawbol/e-4003r/), pe care-l am deja. Merge si o bareta de conectori electrici pentru sectiune de 4mm.

yo8rhm
Mugurel

480

477

481

478

479

yo8rhm
29-02-2020, 19:13
Iar trebuie sa pun poze separat...:mad:

485

483

482

484

yo8rhm
29-02-2020, 20:09
Mare grija la suruburi, conform regulii cand esti aproape gata cu ansamblarea constati ca mai ai suruburi in plus, asa am patit si eu cu sursa. Problema e ca nu stiam de unde sunt dar intr-un tarziu am gasit locul de unde lipseau, de la placa electronica. Asa ca desfac inapoi sursa, montez suruburile si apoi remeontez. Asta ca invatatura de minte, sa verific inainte! :(

yo8rhm
Mugurel

yo8rhm
13-03-2020, 20:14
Am reusit sa finalizez sursa astfel incat sa fie gata de lucru in /P. Ultima operatie facuta a fost sa-i montez conectorul (de 6 mmp) care contine alimentarea de la retea si iesirea de plus si minus. Conectorul l-am prins de o bucata de cornier din Al de 40x20mm care la randul lui este montat de carcasa sursei prin cele doua suruburi originale. Prinderea cornierului am facut-o pe latura mica.

491

yo8rhm
Mugurel

YO3FWL
06-08-2020, 00:25
Salut,
Am luat sursa ZXD1500 tot de la acelasi comerciant si nu am facut decat sa o curat de praf, sa ii pun un conector de alimentare similar cu cele folosite la calculatoare, chiar recuperat de la o sursa defecta :) si o regleta de ebonita cu borne generoase care sa faca fata unui curent mare.
Teoretic va alimena un final de 2m cu BLF278.. .cand va fi gata :D :D
Suplimentar un sunt pentru ampermetru, intrucat tensiunea am reglat-o la 50v, urmand ca instrumentul sa fie montat undeva pe birou, ca eu tin sursele sub masa ori cat mai departe de mine din cauza zgomotului facut de ventilator.
Peste regleta si sunt am pus un capac manufacturat dintr-o tabla de Al recuperata de la ceva aparat dezmembrat. :)
Arata ca o chestie dar ii ok, protejeaza suntul si regleta de atingeri accidentale.

yo8rhm
12-09-2020, 21:26
Mai nou, la sursa de ZXD 2400W i-am montat pe panoul frontal un comutator cu 3 pozitii cu rezistentele aferente. Acum am dintr-o singura sursa tensiunile de alimentare pentru toate PA-urile respectiv, 27V, 32V si 50V. Asa iau doar o singura sursa cand plec in /P.
Singurul neajuns este ca nu se pot comuta tensiunile cand functioneaza. De fapt se pot comuta dar dureaza pana ajunge la tensiunea selectata si nu cred ca este sanatos ca sa ramana, fie si pentru scurtul timp necesar comutarii, partea de divizor in aer. Dar cine are nevoie de asa ceva?


yo8rhm
Muugurel

YO3FWL
14-09-2020, 18:16
Nu merge sa folosesti comutatorul doar pentru a strapa rezistente fixe? in felul asta nu exista nici un risc. :)

yo7fws
14-09-2020, 19:39
Salut

Eu ma gindeam la alta varianta, la iarna, cind ma voi apuca de sursa. La bornele semireglabilului o rezistenta fixa, bine aleasa. In paralel cu ea mai multe rezistente semireglabile comutabile. Astfel in perioada comutarii, voi avea tot timpul la 'borne' rezistenta fixa. Ramine de vazut. Multumim de info si sugestii.

73!
Costi